Kaplıca suyunun şifalı ve faydalı olduğu bilinir. Peki şifa kaynağı kaplıcaların nasıl oluştuğunu biliyor musunuz? Antik çağdan bu yana çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kaplıcalar nasıl oluştu ve termal su kaynağı nasıl oldu da şifalı su olarak anıldı? Kaplıca nedir, nasıl oluşur soruları eşliğinde merak ettiklerinizi cevapladık.
Kaplıca Nedir?
Ilıca olarak da isimlendirilen kaplıca, yeraltından çıkan sıcak mineralli suyu ifade eder. Ilıcanın üzerine hamam kurulmasıyla oluşan kaplıca, bir süre kapalı ılıca olarak adlandırıldıktan sonra kaplıca adını aldı. Ilıca ile kaplıca arasındaki fark da sıcak suların çıktığı yere tesis veya hamam yapılmasıdır. Kısaca kaplıca nedir sorusunun cevabı, sıcak su üzerine kurulmuş hamamdır.
Kaplıcaların varlığına dair ilk bilgiler, Roma dönemine dayanır. Antik Roma döneminde, Romalıların; yerleştiği yerlere thermaler yani termal kaplıcalar kurduğu bilinir. İngilizcedeki karşılığı spa olarak ifade edilen termal-kaplıca, sağlık ve rekreasyon amacıyla kullanılır. Kaplıcanın şifa getiren özellikleri, yeraltında kalan sıcak mineralli sular sayesinde kendini gösterir. Geçmişten bugüne kaplıcalar, belli başlı bölgelerde bulunarak şifa arayan insanlara ulaşır. Kaplıca sularının yoğunlaştığı bölgeler ise Asya, Afrika ve bazı Avrupa ülkeleridir. Ülkemizde de termal turizmi yaşayan kaplıcalar mevcuttur.
Kaplıca ılıca, geleneksel tıp yönteminin öne çıkan uygulamalarından biriydi. Bugün de destekleyici tedavi yöntemi olarak bazı rahatsızlıkların çözümünde kullanılır. Peki şifasıyla ünlü kaplıcaların nasıl oluştuğunu da öğrenmek ister misiniz?
Kaplıcalar Nasıl Oluşur?
Termal su nasıl oluşur sorusunun cevabı aşınma ve çatlamalardır. Termal su, sıcak yer altı sularının çatlaklardan sızarak mineralleri eritmesi ve yerin derinliklerinde ısındıktan sonra
buharlaşıp yoğunlaşarak yeryüzüne geri çıkmasıyla oluşur. Yerin altındaki 20 derece ve üzerindeki sıcak su; mineral, gazlar, tuzlar, radyoaktif maddeler ve iyonlar içerir. Faydalı içeriğiyle alternatif tıp içinde destekleyici tedavi olarak kullanılır.
Kaplıca suyunun aşırı sıcak olmasının sebebi ise jeotermal faaliyet sonucunda derin katmanlarda suyun ısınmasıdır. Kaplıcaların bulunduğu bazı bölgelerde de volkanik faaliyetler ile su aşırı ısınır. Isınan su, mineral ile buluştuğunda bugün kullandığımız şifalı termal su ortaya çıkar. Şimdi kaplıcalar ile ilgili merak edilen bir diğer soruyu cevaplandıralım: Kaplıca suları doğal mıdır?
Kaplıcalar Doğal Varlık Mıdır?
Yeraltı sularının doğal şekilde ortaya çıkmasıyla kaplıcalar oluşur. Jeotermal ısıtılmış sular olan kaplıcalar, yer kabuğundaki ısının yeraltı sularını ısılmasıyla ortaya çıkar. Yer altındaki çatlaklardan derinliklere çıkan su, yeraltı kayaçlarından geçerken mineral toplar. Mineralli termal sular, volkanik ve tektonik hareketlerden de etkilenir.
Volkanik faaliyetler sonucu oluşan termal sular, daha yüksek sıcaklık değerine sahiptir. Kaplıca nedir, nasıl oluşur sorusunu cevapladığımıza göre şimdi de kaplıca tedavisinin detaylarına geçelim.
Kaplıca Tedavisi Ne İşe Yarar?
Kaplıca tedavisi, antik dönemde benimsenen genel tedaviler arasındaydı. Bugün ise kaplıca tedavisinin destekleyici tedavi olarak kullanılması önerilir. Özellikle romatizma ve eklem ağrıları söz konusu olduğunda önerilen çözüm yollarından biri sıcak termal sulardır. Kaplıca tedavisi, bedensel rahatsızlıklar kadar stres ve stres kaynaklı ağrılara karşı rahatlatıcı etkiye sahiptir. Stres sonucunda oluşan gerginlik ve kas kasılmalarına karşı vücudu rahatlatan etkisiyle masaj görevi görür.
Kaplıca tedavisinin uygulanması; doğal termal suların, banyo-içme veya kürlerin tedavi amaçlı hazırlanmasıyla kullanılır. Daha çok termal havuzlar ile ilgililere ulaşan termal sular, su içi egzersiz yöntemi olarak da hidroterapide kullanılır. Faydalı içeriği ve kullanım kolaylığı ile pek çok ziyaretçiyi ağırlayan kaplıca ve termal havuzların yararlarına dair detaylar için Termal Suyun Faydaları Nelerdir adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Türkiye’deki Kaplıcalar ve Özellikleri
Termal turizm açısından zengin bir coğrafya olan Türkiye, ünlü kaplıca kaynaklarıyla ilgili kişiler için adeta bir cennettir. Peki Türkiye’de kaplıca turizmine can veren yerler nelerdir? Sizinle Türkiye’de öne çıkan kaplıcaları ve özelliklerine göz atacağız. İşte Türkiye’nin termal turizm potansiyeli açısından öne çıkan yerleri:
Kızılcahamam
Ankara’da termal turizm denince akla ilk gelen yer şüphesiz Kızılhamam’dır. Kızılcahamam kaplıcaları, termal havuz ve kür tedavi ile kaplıca tedavisini destekler. Kızılcahamam kaplıcaları kadar bu bölgenin manzarası da şifa arayanlara iyi gelir. Çam ormanları ve temiz havası ile Ankaralılar ile beraber pek çok yerli ve yabancı turistin Kızılcahamam’a akın ettiğini söyleyebiliriz. Kızılcahamam’da yer alan Termal Otel avantajlarından yararlanarak kaplıcanın yararlarını deneyimleyebilir, şifalı bir tatil geçirebilirsiniz.
Afyonkarahisar
Türkiye’de termal turizmin göz bebeği Afyonkarahisar, kaplıca tedavisinin başlıca bölgelerinden biridir. Afyon’da konumlanan pek çok termal otel, termal havuzlar aracılığıyla şifa arayanların imdadına yetişir. Afyonkarahisar termal otelleri, su içi egzersiz ve hidroterapi yöntemlerine uygundur. Afyon’daki termal oteller, hem 5 yıldızlı otel konforunu hem de rahatlatıcı termal havuz-spa deneyimini içerir. Afyonkarahisar’ın en ünlü kaplıcası ise Gazlıgöl Kaplıcalarıdır. Bu kaplıcalar, termal havuz ve banyo su tedavisi aracılığıyla şifa arayanlara iyileştirici etki sunar.
Bursa
Termal suları ile ünlü lokasyonlar arasındaki Bursa, yüksek sıcaklık içeren kaplıcalarıyla tercih edilir. Oylat Kaplıcaları, Kükürtlü Kaplıcaları, Karamustafa Ilıcası, Kaynarca Hamamı ve Eski Kaplıca, Bursa’nın başlıca kaplıca merkezleridir. Termal otelleriyle de ünlü Bursa, Marmara Bölgesinin ünlü termal turizmin duraklarından biridir. Hem 5 yıldızlı termal otelleri hem de spa-masaj çeşitleriyle ünlü Bursa otellerini tercih ederek şifalı bir termal tatil geçirebilirsiniz. Özellikle İstanbullular hafta sonu kaçamağı için Bursa termal otellerini tercih edebilirler.
Denizli
Denizli’nin ünlü Babacık (Kabaağaç) Kaplıcası, Kızıldere Ilıcası, Akköy Gölemezli Çamur kaplıcaları, Yenice Kamara Kaplıcası ve Akköy Çamur Kaplıcaları, termal turizmin öne çıkan duraklarıdır. Denizli Kaplıcaları, çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlar. Doğal güzellikleriyle öne çıkan Denizli, yüksek sıcaklıklara ulaşan kaplıcalarıyla da misafirlerinin memnun şekilde bu şehirden ayrılmalarını sağlar. Denizli’de de geleneksel yapılara sahip termal oteller bulmanız mümkündür.
Nevşehir
Nevşehir Kapadokya ile öne çıksa da termal turizm açısından da zengin bölgelerden biridir. Kozaklı Kaplıcaları başta olmak üzere pek çok Nevşehir kaplıcaları, şifa isteyenlerin imdadına yetişir. Kozaklı Kaplıcası, içeriğindeki radon gazı sayesinde vücudun hücre yenilenmesini hızlandırır.
Ayrıca bu kaplıcalar romatizma ile beraber böbrek-idrar yolları, kas ağrıları ve stres kaynaklı kaygı sorununa karşı vücudun aşırı yükünü hafifletir. Apart ve termal otellerde bulunan termal sular, radon gazı ve mineraller aracılığıyla vücudu rahatlatır ve ağrı hissini giderir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Nevşehir Kaplıcaları ile şifalı bir tatil deneyimi geçirebilirsiniz.
Balıkesir
Kazdağları ve Gönen Kaplıcaları ile meşhur olan Balıkesir, doğal güzellikleriyle de en keyifli tatil deneyiminin yaşanacağı yerlerdendir. Balıkesir termal suları da termal oteller aracılığıyla şifa dağıtır. Haftalık veya günübirlik tatil planınız için Gönen Kaplıcaları başta olmak üzere Balıkesir’deki termal otelleri tercih edebilirsiniz.
Yalova
Armutlu Kaplıcaları ile bilinen Yalova, Marmara’nın en popüler kaplıcalarına da ev sahipliği yapar. Günübirlik, hafta sonu veya haftalık termal tatil deneyimi için Termal ve Armutlu Kaplıcalarında bulunan konaklama merkezleri tercih edilebilir. Şifalı su kaynağı olan kaplıca suyuna kaynak olan Yalova Kaplıcaları, birçok sorunun çözümünde destekleyici tedavi olarak kullanılır.
İzmir
Ege’nin termal turizm duraklarından biri olan İzmir; sonbahar ve kış ayları ile beraber yaz tatilinde de termal deneyim için tercih edilir. Kum, güneş ve şifa dolu bir tatil arayanlar, şehrin ünlü Bayındır Ilıcaları, ılıcagöl Ilıcası, Tavşan Adası Ilıcası, Çeşme Ilıcaları, Bergama Kaplıcaları, Seferihisar kaplıcaları ve Urla Ilıcalarında da konaklayabilirler. İzmir’de geçirilen termal tatil ile hem denizin hem de termal suyun keyfini çıkarabilirsiniz.
Kütahya
İçerdiği yüksek mineralli sıcak su ile en rahat ulaşabileceğiniz şehirlerden biri Kütahya’dır. Kütahya’nın başlıca kaplıcaları ise Yoncalı, Simav Çitgöl, Ilıca Harlek, Eynal Kaplıcalarıdır. Türkiye’nin en yüksek sıcaklıktaki kaplıcaları arasında yer alan Kütahya Kaplıcalarından yararlanmak için de termal otellerde konaklayabilirsiniz.
Kaplıcalara Ne Zaman Gidilmeli?
Burada kadar Türkiye’de ziyaret edebileceğiniz kaplıcaları listeledik. Peki bu kaplıcalara ne zaman gidilmeli ve nasıl hazırlanmalı? Öncelikle termal otellerin yaz-kış açık olduğunu belirtelim. Kızılcahamam Termal Otel gibi pek çok termal otel, her sezon açık olmasıyla termal suyun şifasını deneyimlemek isteyenlere kapılarını açar.
Kaplıcalara hem yazın hem de kışın gidebilirsiniz. Bununla birlikte aşırı sıcak havalarda kaplıca ve termal havuza girmek risklidir. Bunun nedeni, aşırı sıcağın vücutta bunalmaya- yorgunluğa yol açması ve çeşitli rahatsızlıkları tetiklemesidir. Kaplıca sularını deneyimlemek için sonbahar ve ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Özellikle ekim-kasım ayları ile nisan-mayıs ayları, kaplıca suyunun olası faydalarını deneyimlemek adına ideal zamanlardır. Bu aylarda kaplıca suyunu deneyimleyerek vücudunuzu rahatlatabilir, ağrı hissini en aza indirebilirsiniz. Termal otel ve kaplıcaya giderken ne götürmeniz gerektiğini öğrenmek için Termal Otele Giderken Ne Alınır adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Kaplıca ılıca nedir, kaplıcalar nasıl oluşur ve yararları nelerdir sorularını cevapladık. Antik çağlardan bugüne sağlık ve şifa arayışında olanların tercih ettiği termal deneyimi Türkiye’de tadarak tüm stresinizi geride bırakmak için Kızılcahamam Termal Otellerini tercih edebilirsiniz.