Türkiye’de termal turizm potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle belli bölgelerdeki kaplıcalar, şifalı bir termal tatilinin önünü açar. Peki gezerken şifa bulabileceğiniz Türkiye’nin en iyi kaplıcaları hangileridir? İçeriğimizde Türkiye’deki en iyi kaplıcaları ve özelliklerini konu edineceğiz.
En İyi Kaplıcalar Nerede?
Türkiye’deki en iyi kaplıcalar, antik çağdan bu yana doğal şifa kaynağı sunmalarıyla öne çıkarlar. Ülkemizdeki kaplıcalara baktığımız zaman doğal kaplıcalar ile birlikte kaplıca suyunu içeren termal havuzların da ön planda olduğunu görürüz.
İşte Türkiye’de şifalı sular nerede var sorusunun yanıtları:
1.Kızılcahamam Kaplıcaları- Ankara
Türkiye’nin en iyi kaplıcaları denince ilk sıraları hak eden Ankara’yı listenin başına aldık. Ankara Kaplıcaları; Ayaş, Kızılcahamam, Beypazarı, Haymana, Çubuk ilçelerinde yer alır. Bu ilçelerdeki kaplıcalar, Ankaralılar dışında her yıl pek çok yerli ve yabancı turisti ağırlar. Özellikle şifalı sularıyla Kızılcahamam ve Haymana Kaplıcaları, Ankara’nın en ünlü kaplıcalarının başında gelir.Bu kaplıcalar, birçok termal otelin yer aldığı havuzlu ve spa-masaj hizmetlerini beraberinde getirir.
2.Pamukkale Travertenler- Denizli
Pamukkale Travertenleri ile ünlü Denizli, Türkiye’deki termal turizmin de göz bebeği konumundadır. Pamukkale Kaplıcaları, traverten terasları görünümüyle doğal sıcak sulara ev sahipliği yapar. Doğal güzellikleriyle öne çıkan Denizli, Çürüksu (Lykos) Vadisinden Aydın'a kadar uzanan fay hattı boyunca termal su kaynaklarını içerir. Adeta bir şifa kenti olan Denizli kaplıcaları şu şekildedir:
- Babacık Kaplıcası,
- Sarayköy Termal Kaplıcaları,
- Akköy- Gölemezli Termal Turizm Merkezi,
- İnaltı Termal Kaplıcaları,
- Karahayıt Kaplıcaları.
Pamukkale Kaplıcaları, travertenleri yaratmasıyla ünlü termal sulardan oluşur. Çürüksu (Lykos) Vadisinde bulunan termal su kaynakları, Roma döneminden bu yana şifa dağıtmasıyla ünlüdür. Termal su kaynaklarıyla ünlü Denizli, konforlu bir konaklamayı da içerir. Bir otelden beklediğiniz konfor ve imkânları, rahatlıkla Denizli termal otellerinde de bulabilirsiniz.
3.Sandıklı Kaplıcası- Afyonkarahisar
Termal şifalı suyun öne çıktığı yerlerden biri olan Afyonkarahisar, Dünyanın en şifalı sularına da ev sahipliği yapar. Her yıl yerli ve yabancı turisti ağırlayan bu şehir, Sandıklı Kaplıcası ile ünlüdür. Türkiye’nin en iyi termal suyu olarak bilinen bu kaplıca, 2 bin yıllık geçmişe sahip bir şifa deposudur.
Hüdai Kaplıcaları olarak da bilinen Sandıklı termal suyu; su banyosu, çamur banyosu ve kür merkezi olarak da hizmete açıktır. Ayrıca bu kaplıcadaki kullanılabilir termal su sıcaklık derecesi de 40-45 derece arasındadır. Termal su ile birlikte Afyon toprağının karıştırılması da bu kaplıcayı diğerlerinden ayıran belirgin özelliklerden biridir.
Afyon Kaplıcaları ile beraber buradaki termal otellerden de söz etmek gerekir. Afyonkarahisar’ın turizm potansiyelini yükselten bu oteller, termal havuz ve spa olanaklarıyla tercih edilir. Özellikle aile ve muhafazakar otel arayanlara uygun olan Afyon’daki kaplıca otelleri, kampanyalı fırsatlarıyla da öne çıkar.
4.Tavşanlı Kaplıcaları- Kütahya
Kütahya , yüksek sıcaklık değeri ile pek çok hastalığa deva olan termal noktalardan biridir. Tavşanlı Yoncalı Kaplıcaları başta olmak üzere Ilıca Kaplıcaları, Simav Kaplıcaları, Soğukçeşme Kaplıcaları, Murat Dağı Kaplıcaları ve Emet Kaplıcaları Kütahya’nın turizmine değer katan yerlerdir.
Kütahya termal turizm noktalarının yakınında konumlanan termal merkezler aracılığıyla ılıca ve kaplıcalara istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Ayrıca Kütahya Kaplıcaları aracılığıyla getirilen sıcak havuzlara sahip termal otelleri de bulabilirsiniz. Diğer termal turizm noktaları gibi Kütahya termal otelleri de lüks, uygun fiyatlı, aile, muhafazakar gibi farklı beklentileri karşılayan çeşitliliktedir.
5.Oylat Kaplıcası- Bursa
Termal turizm duraklarından biri olan Bursa, antik çağdan bugüne şifasıyla ünlü şehirlerden biridir. Tarihi ve kültür miraslarıyla bilinen Bursa, ılıca ve kaplıcalar sayesinde de şehir turizmini besler. Bursa’daki başlıca kaplıcalar ise şöyledir:
- Kükürtlü Kaplıcası,
- Oylat Kaplıcaları,
- Kaynarca Kaplıcası,
- Yeni Kaplıca,
- Eski Kaplıca,
- Karamustafa Paşa Kaplıcası,
- Çekirge Sultan Kaplıcası,
- Hüsnü Güzel Kaplıcası,
- Keramet Kaplıcası,
- Sadağı Kaplıcası,
- Düğüncüler Kaplıcaları,
- Ilıcaksu Kaplıcaları,
- Haydar ve Hereke Ilıcaları.
Roma döneminden itibaren insanların akın akın şifa aradıkları Bursa kaplıcaları, tarihi hamamlarıyla da ön plandadır. Kaplıcalara yakın konumdaki hamamlar, vücudu dinlendirici etkisiyle kaplıcanın etkisini iki katına çıkarır. Bursa’da kaplıca denince akla ilk gelen Oylat Kaplıcalarından da ayrıca bahsetmek gerekir.
Oylat Kaplıcaları, İnegöl ilçesinde bulunan yeşilin hüküm sürdüğü muhteşem bir konumda yer alır. Çeşitli ağaçlar ile çevrili Oylat Kaplıcaları, temiz havayı içinize çekerken şifa bulabileceğiniz bir atmosfer sunar. Bunun yanı sıra bu kaplıcaların yakınında pansiyon ve termal otel hizmeti de bulunur. Kısacası Oylat Kaplıcasında aradığınız şifayı ve huzuru bulurken konforlu bir konaklama da geçirebilirsiniz.
6.Karacasu Kaplıcası- Bolu
Dört mevsim birbirinden muhteşem manzaralarına ev sahipliği yapan Bolu, kaplıca denince de akla gelen yerlerdendir. Bolu’nun öne çıkan termal merkezleri ise şöyledir:
- Babas Kaplıcası,
- Narven Kaplıcaları,
- Küçük Kaplıca,
- Büyük Kaplıca,
- Sarot Kaplıcaları,
- Karacasu Kaplıcaları.
Bolu kaplıcaları, konaklamaya özel tesis özelliğine de sahiptir. Bazı kaplıcalar ise direkt termal otellere yakın olmalarıyla tercih edilir. Genellikle sonbahar ve kış aylarında kalabalıklaşan bu kaplıcaları, ziyaret etmek için siz de kış aylarını tercih edebilirsiniz. Özellikle kış manzaralarını seviyorsanız Bolu’nun kalbinizi fethedecek kış görüntülerini izleyerek muhteşem bir tatil geçirebilirsiniz.
7.Termal Kaplıcası- Yalova
Sakin doğasıyla İstanbullular için kaçış rotası olan Yalova, termal su kaynaklarıyla da dikkat çeker. Yalova kaplıcaları, romatizma başta olmak üzere deri-cilt hastalıkları, idrar yolu hastalıkları ve eklem ağrılarına iyi gelmesiyle bilinir. İstanbul’a yakın olmasıyla da tercih edilen Yalova, termal oteller açısından öne çıkan illerden biridir. Lüks, 5 yıldızlı, muhafazakar gibi farklı konseptlere sahip Yalova termal tesisleri, konforlu ve şifalı bir konaklama sunar.
Eğer termal turizm noktanızı Yalova olarak belirlediyseniz başlıca durağınız Armutlu veya Termal Kaplıcası olabilir. Yalova’nın adını direkt aldığı Termal ilçesi de termal su kaynaklarıyla ünlü bir diğer lokasyondur. Hamamları ve kaplıcaları ile bilinen bu ilçedeki sular, kükürt oranı açısından yüksektir. Bu da cildin ve vücudun rahatlamasını sağlarken vücuda zararı olan asidin dışarı atılmasına yardımcı olur. Her iki kaplıca merkezinin de yanı başlarında konaklama imkânı sunan pansiyonlar yer alır. Ayrıca otel konforunu arayanlar da kaplıca suyuna sahip termal havuzlu otelleri tercih edebilirler.
8.Kozaklı Kaplıcası- Nevşehir
Türkiye’nin en iyi kaplıcalarına ev sahipliği yapan bir diğer durak Nevşehir, doğal güzellikleriyle de her yıl turist ağırlar. Termal su kaynakları bakımından zengin olan bu cografya, bilhassa Kapadokya doğal güzelliğiyle ön plandadır. Özellikle Kozaklı Kaplıcaları, ideal termal su sıcaklığındaki şifalı ve mineralli suyuyla çeşitli rahatsızlıklara iyi gelir.
Kozaklı Kaplıcaları aynı zamanda, banyo ve içme kürü şeklindeki kullanımlara da açıktır. Eğer termal tatil için Nevşehir kaplıcalarını tercih edecekseniz gelmişken Kapadokya’yı da plana dahil edebilir, eğlenceli bir tatil geçirebilirsiniz. Ayrıca Nevşehir'de pek çok termal otel ve kaplıcaya yakın pansiyon bulabileceğinizi belirtelim.
9.Gönen Kaplıcası- Balıkesir
Termal turizm açısından değerli şehirlerimizden bir diğer ise Balıkesir. Bu şehir, diğer şehirlere göre daha geri planda kalsa da deniz keyfi ile birleşen bir termal tatil deneyimi için idealdir. Balıkesir’in şifa getiren kaplıcaları ise şöyledir:
- Kiraz Kaplıcaları,
- Pamukçu Kaplıcaları,
- Edremit-Güre Kaplıcaları,
- Bostancı Köyü Kaplıcaları,
- Gönen Kaplıcaları,
- Derman Ilıcası,
- Ekşidere Dağ Ilıcası,
- Hisarköy Kaplıcaları,
- Hisaralan Kaplıcası,
- Emendere Kaplıcası,
- Kepekler Kaplıcası.
Balıkesir Kaplıcaları denince akla gelen başlıca özellik, yüksek sıcaklık değerine sahip olmalarıdır. Ayrıca bu kaplıcaların yanında bulunan konaklama merkezleri de rahat bir tatil geçirmenize olanak sağlar. Balıkesir’in Gönen Kaplıcaları ise bu şehirde en çok tercih edilen kaplıcadır. Gönen şehir merkezinde bulunan bu kaplıcalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgeli bir otel ve konaklama tesisini barındırır.
10.Agamemnon Kaplıcaları- İzmir
Kaplıcaları ve rahat konaklaması ile ünlü İzmir’de aradığınız konfora özel ılıca veya kaplıca bulmanız mümkündür. İzmir’in şifa sunan başlıca kaplıcaları da şöyledir:
- Agamemnon Balçova- Kaplıcaları
- Bayındır Ilıcaları
- Bademli Ilıcası
- Biliçya Ilıcası
- Cumalı Ilıcası
- Dereköy Ilıcası
- Deniz Ilıcası
- Geyiklidağ Ilıcası
- Haydar Ilıcası
- Malkoç İçmeleri
- Mahmudiye Ilıcaları
- Paşa Ilıcası
- Çeşme Ilıcası
- Şifne Kaplıcası
- Kaynarca Çamuru
- Karakoç Kaplıcası
- Kelalan Ilıcası
- Nebiler Kaplıcası
- Gülbahçe Ilıcası
İzmir kaplıcaları, çamur banyosu ve içme suyu olarak kullanılabilecek termal su içerir. Destekleyici tedavi içeren termal su, içeriğindeki sodyum bikarbonat, klorür ve doğal radyoaktivite sayesinde pek çok ağrının giderilmesinde etkilidir. Özellikle romatizma ağrıları, üst solunum yolu rahatsızlıkları, metabolizma bozuklukları ve kronik olmayan cilt-deri hastalıkların destekleyici tedavisinde yararlıdır. İzmir’e gelmişken termal tatil deneyimine deniz tatilini de ekleyebilir, stresi bir kenara atabilirsiniz.
11.Eskişehir Hamamları- Eskişehir
İç Anadolunun zengin termal turizm noktalarından biri de Eskişehir’dir. Bu şehri keşfederken bir yandan da şifalı sularıyla tanışarak sağlık dolu bir tatil geçirebilirsiniz. Eskişehir’de tercih edebileceğiniz kaplıcalar ise şöyledir:
- Sakarıılıca Kaplıcaları
- Eskişehir Hamamları
- Kızılinler Kaplıcası
- Çifteler Hamamı
- Çardak Kaplıcası
- Yarıkçı Hamamı
- Hasırca Kaplıcası
- Uyuzhamam Kaplıcası
Yukarıdaki kaplıcalardan bazıları, doğa ile iç içe olabileceğiniz bir atmosfer içerir. Orman içinde yer alan çadırlar ve tesisler aracılığıyla konaklama ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Eskişehir Kaplıcaları denince bir başka özellik de kaplıcaların hamam şeklinde olmasıdır. Bir dere genişliğindeki kükürtlü hamamlar, ağrılı hastalıklara iyi gelecek ideal sıcaklık değerlerini taşır. Ayrıca Eskişehir’de bütçenize uygun termal havuzlu oteller bulmanız mümkündür. Diğer illerde olduğu gibi bu şehirde de aile hamamı, lüks, balayı gibi farklı beklentilere uygun oteller mevcuttur.
12.Hamamboğazı Kaplıcası- Uşak
Sağlık dolu bir tatil için tercih edebileceğiniz Uşak, Ege’nin öne çıkan termal turizm noktalarından biridir. Bu tatil için Uşak’ı tercih edecekseniz bilmeniz gereken kaplıcalar şöyledir:
- Hamamboğazı Kaplıcası
- Emirfakılı Kaplıcası
- Kayaağıl Kaplıcası
- Örencik Kaplıcası
Çok sayıda termal tesis ve otelleri barındıran Uşak, bu özelliğiyle konforlu bir konaklama geçirmenizi sağlar. Uşak Kaplıcaları ve termal havuzları; romatizma, cilt-deri hastalıkları, yumuşak doku zedelenmesi, metabolizma sorunları ve idrar ve kadın hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığa iyi gelmesiyle bilinir. Kaplıcaları günübirlik ziyaret edecekseniz de kaplıcaların yanında açık havuz ve hamamları da değerlendirerek keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
13.Çiftehan Kaplıcaları- Niğde
Şifalı sularıyla ünlü bir diğer İç Anadolu şehri Niğde, yüksek sıcaklık değerini taşıyan kükürtlü sularıyla tercih edilir. Niğde’nin öne çıkan kaplıcaları şöyledir:
- Çiftehan Kaplıcaları
- Kemerhisar İçmesi
- Narlı Göl Kaplıcaları
Niğde Kaplıcalarının bir kısmı Aladağlar Mili Parkında yer alır. Tesis olanağı ve çamur banyosu-spa hizmetleri ile ziyaretçilerin kaplıca beklentilerini karşılar. Ayrıca kolay ulaşıma sahip bu kaplıcalar, çevre illerden de ulaşıma açık olarak ziyaretçileri ağırlar. Kan akışını düzenleyerek vücudun daha dinç olmasını sağlayan Niğde Kaplıcaları görülmeye değer en iyi kaplıcalar arasında yer alır.
14.Sultaniye Kaplıcası- Muğla
Türkiye’deki en iyi kaplıcalar listemize pek çok tatil listesinin gözdesi Muğla ile devam ediyoruz. Muğla Kaplıcaları, antik çağdan günümüze değin şifa dağıtmasıyla ünlüdür. Bu kaplıcalar, termal suyu barındıran açık ve kapalı havuz ile birlikte çamur banyosu yapmaya da imkân sağlar. Muğla’daki başlıca kaplıcalar şu şekildedir:
- Köyceğiz Sultaniye Kaplıcaları
- Kapıkargın Kükürt Kaplıcası
- Dalaman Kaplıcası
- Girmeler Kaplıcası
Muğla Köyceğiz’in ünlü Sultaniye Kaplıcaları, bölge coğrafyasının ünlü göl ve ormanları ile çevrili durumdadır. Denizi, şifalı suları ve ormanı ile tam bir sağlıklı tatil reçetesi sunan Muğla, termal tesisleri ve termal havuzları ile istenilen tatil keyfini sunar. Kaplıcalar dışında termal otel tercih edecekseniz de Muğla’nın konforlu ve 5 yıldızlı kaplıca otellerine güvenebilirsiniz. Sıraladığımız diğer şehirler gibi Muğla ili de başta romatizma olmak üzere pek çok ağrılı rahatsızlığa iyi gelmesiyle tercih edilir.
15.Sultaniye Kaplıcası- Sivas
Türkiye’nin en iyi kaplıcaları listemizin sonuna, Orta Anadolu’daki bir diğer şehir Sivas ile devam ediyoruz. Sivas, Orta Anadolu’dan çıkmadan uygun fiyatlı termal otel arayanlara da hitap eder. Sivas kaplıcaları da şöyledir:
- Sıcak Çermik Kaplıcası
- Soğuk Çermik Kaplıcası
- Kangal Balıklı Kaplıca
Özellikle Sıcak Çermik Kaplıcası, 46-50 derece aralığındaki sıcaklığıyla ağrılı hastalıkların tedavisini destekler. Bu kaplıca, Sivas Belediyesi tarafından sunulan termal tesisleriyle rahat bir konaklamayı da beraberinde getirir. Yolunuz Sivas’a düşerse mutlaka sıraladığımız kaplıcalardan birini ziyaret ederek sağlık dolu bir gün planlayın.
Sizinle Türkiye’nin en iyi kaplıcalarını paylaştık. Şimdi de dünyaya açılalım ve hangi kaplıcaların neden öne çıktığına bir göz atalım.
Dünya’nın En Şifalı Suyu Nerededir?
Türkiye’deki en iyi kaplıcalar nerede sorusunu cevapladığımıza göre bir de dünya geneline bakalım. Dünyanın en iyi ve en meşhur kaplıcası, Blue Lagoon adıyla bilinen İzlanda kaplıcalarıdır. Bunun nedeni, bu kaplıcalardaki suyun berrak mavi sulara ve sahip olmasıdır. Parlaklığı ile öne çıkan Blue Lagoon kaplıcaları, mineral açısından zengin kaplıca suyuyla pek çok turisti ağırlar. Sağlıklı içeriği ile beraber doğasıyla da şifa getiren İzlanda Blue Lagoon, dinlendirici şifalı bir tatilin başlıca duraklarından biridir.
İzlanda Kaplıcaları ile birlikte Dünya’nın en iyi kaplıcalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Lake Hévíz (Macaristan): Dünyanın yüzülebilir en büyük termal gölü olan Hévíz Gölü, zengin mineralli sularıyla şifa arayanlar için ideal. Kaplıca, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ve cilt sorunlarına iyi gelmesiyle bilinir.
- Mamut Kaplıcaları (ABD): Mammoth Hot Springs, Dünyanın ilk ulusal milli parkı olan Yellowstone’da yer alır. Rengarenk görünümüyle muhteşem doğa manzaralarına ev sahipliği yapan bu kaplıcalar, şifasıyla beraber konforlu konaklamasıyla da dikkat çeker. Kaplıcanın çevresinde pek çok kaplıca otel bulmak mümkündür.
- Termas Geométricas (Şili): Şili’nin Villarrica Ulusal Parkı’nda yer alan Termas Geométricas, doğal bir kanyon boyunca düzenlenmiş taş ve ahşap havuzları içerir. Misafirlere hem huzur hem de doğayla bütünleşme imkânı sunarak ideal bir tatil fırsatı sağlar.
- Ma'in Hot Springs (Ürdün): Ölü Deniz’in yakınlarında dağlar arasındaki Ma'in Hot Springs kaplıcaları, 45°C ile 60°C arasındaki sıcaklıklar içeren su terapisi ve spa hizmetleri sunar. Ayrıca tarihi açıdan antik çağlardan beri şifa merkezi olarak kullanılmasıyla bilinir.
- Széchenyi Baths (Macaristan): Budapeşte’nin en büyük termal turizm olan bu tesis, neo-barok mimarisiyle birlikte 15 kapalı havuz ve 3 açık havuz sunar. Kalsiyum, magnezyum ve flor açısından zengin suyu, tedavi edici özellikleriyle dikkat çeker.
- Tamagoyu Ryokan (Japonya): Japonya’nın geleneksel onsen kültürünün bir örneği olan Tamagoyu Ryokan, Fukushima’da bir yanardağın yamacında bulunur. Kış aylarında karla kaplı orman manzaraları sunarken şifalı sularıyla da halkın kullanımına açıktır. Halka açık hamamlar, muhteşem manzara eşliğinde şifalı bir dinlenme imkânı sağlar.
- Banjar Hot Springs (Endonezya): Bali’nin tropik ormanlarında yer alan Banjar Hot Springs ise sülfürlü sularıyla cilt, vücut ağrıları ve stres problemine iyi gelir. Doğal manzaranın eşliğinde hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik termal havuzlar yer alır.
Dünya’daki en iyi kaplıcalar listesine girmeyi başaran Afyon Kaplıcaları ve Haymana Kaplıcaları, Türkiye turizmine katkı sağlayan başlıca noktalardır. Yerli turistler kadar çok sayıda yabancı turisti de ağırlayan bu kaplıcalar, kaplıca yararlarını deneyimlemek için de idealdir. Türkiye’deki kaplıcaları ziyaret ederken hangi faydaları deneyimleyeceğiniz ile ilgili ayrıntılı bilgiler için Termal Suyun Faydaları Nelerdir adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Türkiye’de en iyi kaplıcalar nerede sorusunu ve şifalı suların yer aldığı kaplıcalar nelerdir sorularını cevapladık. Hem yerli hem de yabancı turistlerin akın ettiği kaplıcalar ve termal oteller hakkında bilgiler için bizi takip edebilirsiniz.